یکی از مصطلحات و معانی غلط که وارد فرهنگهای لغت نیز شده است نام مـراغـه میباشد که با کمال تعجب بزرگانی چـون:علامهدهخـدا و دکترمعیـن نیز این راه را به خطا پیمـودهاند. در فـرهنگ فارسی معین، ذیل کلمهی «مـراغه» میخوانیم:«به خاک غلتیـدن،...و مـراغه فقط اسـم مکان یعنی: محل غلتیدن آمده»؛ در حالی که کسانی چون دکتر معین تنها به ریشهی عـربی واژه دقیق شدهاند و این معنی را در زبان عـربی از بابِ تفعیـل(تمـریغ) و تفعّل (تمـرّغ) استخراج نمودهاند؛ لکن نام شهر مـراغه خیلی پیشتر از حملهی مغول و ورود زبان عربی به ایران استعمال میشده است.
بطلِمیوس(قلوذی) ـ منجـم و جغـرافـیدان معـروف یونانی ـ نام دریاچـهی ارومیـه را به سبب نزدیکیاش به شهر مـراغه، «مارگیانه» آورده است که هر زبانناشناسی پـی به ریشـهی باستانی نام مراغه میبرد. چه، در لغت یونانی، حرف «غ» مصطلح نبوده و بهجای آن از حرف «گ» استفاده میشده است.
واژهی «راغ» در فارسی به معنی دشت آمـده است و این درحالی است که کتب پهلوی، شهـر «رغـه»ی آذربایجان را بر روی دشتی نمایش میدهند که بر روی کوهپایهی کوه سهنـد قرار گرفته است. با توجه به این نکته، نام مراغه به معنی: رغهی بزرگ (دشت وسیع) بوده است. به نوشتهی «دیاکونوف» قبل از ورود و اسکان مادها در این ناحیه، دولت «مانْنا» در حدود سال ۷۱۵قبل از میلاد در این سرزمین حکومت داشتهاند که به نام ایالت «اوئیشدیش» نامیده میشد.
(رجوع شود به: تاریخ ماد، ا.مدیاکونوف، ترجمهی کریم کشاورز، ص۲۰۲)
با تحقیقات و بررسیهای به عمل آمـده توسط احمـدکسـروی در مـورد مـراغه، میبینیم که: نام قدیمی مراغه «مراوا» یا «ماراوا» یا «ماداوا» بوده است و از آن جهت میتوان آنجا را جایگاه قوم ماد دانست و قدمت شهـر مـراغه را به دورهی مـادها نسبت داد. در زمـان اشکانیان نیـز مـدتی پایتخت آذربایجان، در ۲۵فرسنگی جنوب شرقی دریاچهی چیچست (ارومیه) شهری به نام «فرسپا» بوده است. اما «جی ویلسون»، مؤلف کتاب «عادتها و زندگی ایرانیان»، که با پیشینهی تاریخی شهـر مراغه به خـوبـی آشنـا بـوده است، واژهی مـراغه را بـرداشتـی از نـام یـک اُسقـفِ مشهـور نسطوری میداند به نام «ماراغا».
ژاک دومـرگان ـ باستانشناس مشهـور فرانسوی ـ نام قدیم مـراغه را «اِنـدادهَهرود» آورده است.
مارکآنتـوان(آنتـونیـوس) ـ پسرعمـو و سردار قیصر روم که در تقسیم مستملکات، مشرق نصیب وی شـد ـ در سال ۳۶ق.م. هنگام ذکر حوادثی که در زمان پارتیها در این منطقه رخ داده، از این منطقه به نام «فرائته» یاد میکند.
http://farabiasl.mihanblog.com/extrapage/1